Wyjątkowa kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Spośród licznych alternatyw, które proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów oraz duża dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe potrawy włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. mięso sezonowane w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też canelloni, tortellini, minestrone i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film