Dobra włoska restauracja – typowe menu
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najbardziej popularny typ gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, treściwe i nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie dania jak pizza imakarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską goście smakują mniej znane dania takie jak risotto, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską warto przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy restauracja korzysta z włoskich produktów, czy w karcie można znaleźć również mniej typowe włoskie dania, czy karta win, oferuje typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków oraz dania z różnych zakątków Włoch. Dobra włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski klimat.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest dobra Z pewnością można uznać, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Aromatyczne wino z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia ekskluzywnym punktem na kulinarnej mapie regionu, nie może zapominać wina. Posiłek w charakterze włoskim bez wyjątku musi obejmować też trunek. Odrobina czerwonego wina to przy włoskim posiłku reguła. La Grande Mamma na Rynku Głównym Klasyczne wina włoskie to przede wszystkim toskańskie chianti, lombardyjskie franciacorta a także nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – o ile naprawdę chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać różnorodny wybór win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć fenomen włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która umie podać nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film