Kuchnia krajowa uformowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego różnorodne obyczaje, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które typowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, iż najważniejszym oraz w największym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to oczywiście:
• pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w zasadzie dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest wyborna oraz sycąca.